torsdag 17 oktober 2013

Praktisk matematik

"Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt förhållningssätt i situationer där det finns behov av att göra överväganden om matematisk rimlighet."
Läroplan för grundsärskolan 2011, Skolverket, Matematik - ett av syftena
se mer info - www.skolverket.se     läroplan grundsärskolan

Utifrån ovanstående får de äldre eleverna arbeta praktiskt, först med att göra en rimlighetsbedömning, uppskatta ex - Hur långt och brett är klassrummet? Hur lång är du? Vilken omkrets har sandlådan?
Därefter diskuterar de hur de har kommit fram till sin rimlighetsbedömning och vilken enhet de ska förhålla sig till. Är det meter eller centimeter. Eleverna har även fått känna sig fram med kroppen som verktyg, hur måttar jag en meter, en decimeter och en centimeter.

Slutligen tar de fram ex en meterslinjalen och börjar mäta. Hur blev resultatet? Stämde det med den rimlighetsbedömningen de hade gjort innan?
 Evas superkoll visades idag för att eleverna ska få kännedom om hur måttenheterna uppstod och med inriktning på meter måttet innan de gick ut för att mäta sandlådan, för hur lång och bred är den, omkrets?



Hur lång är en meter egentligen??

onsdag 16 oktober 2013

www.elevspel.se

Roliga spel för kunskap

Alla spel som du hittar på elevspel har skapats med detta i åtanke:
  1. Vara pedagogiska - Alla våra spel skall ge eleven en kunskap eller förmåga. För att lyckas med det behöver spelen vara pedagogiskt utformade.
  2. Vara utvecklande - Barnet skall känna att en stunds spelande är givande - både intellektuellt och känslomässigt.
  3. Tilltala barn på olika utvecklingsnivåer - Alla utvecklas olika fort. Här på elevspel ska alla kunna spela våra spel oavsett hur långt eleven kommit i sin egen utveckling.
  4. Vara komplement till läxa och läxböcker från lärare. Vanliga läxor är en hörnsten i undervisningen, men det kan vara skönt att varva detta med undervisning i form av spel ibland.
  5. Vara roliga! - Barnen måste få känna att det är roligt att lära sig i våra spel för ökad kunskap.
ovanstående taget från förstasidan    www.elevspel.se

Har idag ordnat elevinlogg för de äldre eleverna, en elev har provat spelet med multiplikation. Motiverande där eleven samlar kunskapspoäng och ser tydligt sina resultat.

tisdag 8 oktober 2013

Internationella barndagen mån 7 okt

Föra att uppmärksamma att det var internationella barndagen igår anordnades det en utflykt till en lekpark på fm. Där fanns det uppdrag med att hitta olika föremål i naturen, vilka kunde bytas ut mot något mumsigt... Härligt väder denna dag!

fredag 4 oktober 2013

Mumsfika och järnålder

Idag var de äldre eleverna på utflykt till Norrtälje. Vi besökte Agneta på hennes nya jobb och fikade, såklart :)
Därefter åkte vidare för att utforska fornlämningar från järnåldern i Vigelsjö. Eleverna fotade bla med Ipad gravhögen där "Storbonden Vilgulf" ligger begravd och informationstavlan om hur området kunde ha sett ut under järnåldern.





torsdag 3 oktober 2013

tisdag 1 oktober 2013

Oktober är här



Utanför klassrummet sprakar lövens färger och kylan börjar hälsa på. I klassrummen sker bla arbeten utifrån hösten.
Båda grupperna har träffat nya musikläraren Alexander och han lär oss om bla olika instrument, rytm övningar och rörelsesånger.


 De lektioner vi har egen musik i klassrummet är temat Miniröris eller Sanna sjunger, sånger med tecken. Finns på Youtube och kommer från hatten förlaget.