torsdag 12 december 2013

Snön var här

Hej,
Tänk er att det har gått en termin, snart en vecka kvar till jullov!
De yngre eleverna arbetar bla med ett fotocollage där de följer sin naturruta för varje vecka
 
 
När de äldre eleverna har haft musik i klassrummet har vi tagit del av en redovisning om en sångerska. Redovisningen gjordes i www.popplet.com där du kan bygga upp tankekartor och infoga bilder och videos.

 

 
Vidare har de äldre eleverna fått arbeta med ovanstående länk, att bygga musik. Målsättningen är att lära sig musikens byggstenar och formelement (centralt innehåll, läroplan)

fredag 29 november 2013

Sockerbagare

http://ettnyttliv.files.wordpress.com/2011/12/alla-julsc3a5nger.pdf

Kika in på ovanstående länk, sången en sockerbagare med teckenstöd som de yngre eleverna lär sig.

Trevlig helg!
Tänk er att julen närmar sig, dags att tända första adventsljuset på söndag.

Brandvarnardagen 1 dec

Idag uppmärksammade vi i de äldre elevernas samling att det är brandvarnardagen på sön 1 dec och tittade på filmer om att förebygga bränder.

http://www.dinsakerhet.se/brand

fredag 22 november 2013

Teknik och SO i Minecraft

De äldre eleverna arbetar i teknik och So gemensamt i projekt att bygga ett samhälle.
Först har de fått diskutera fram, vilka samhällsfunktioner finns i närsamhället?
Vidare ska eleverna fundera i miljöfrågor, ex transsportmedel. Eleverna har idag börjat att skissa hur deras samhälle ska se ut för att sedan bygga det i Minecraft.
Inom teknik är fokus bla på   - instruktioner, dokumentation, i form av skisser och bilder.



Begreppsträning inom matematik

Igår tränade eleverna olika matematiska begrepp som ex stor, större störstsom och att storleksordna därefter. En utmaning i början men som eleverna behärskade vartefter.

onsdag 20 november 2013

Använda tecken som stöd i kommunikation

Vi är två i personalen som går en kurs, 6 tillfällen i Teckenstöd. Vid varje kurstillfälle tar vi ut ca 5 tecken som vi ska använda frekvent i verksamheten för de yngre. Föräldrar får också hem vilka aktuella tecken vi använder.
Tecken hämtar vi från http://www.ritadetecken.se/
 
Aktuella tecken hittills är: bra, gå in, hjälp, kläder, lek, samling, sandlåda, toalett, vadvantar, vatten och vill ha.

tisdag 12 november 2013

Klassråd - demokrati



Varje tisdag har vi klassråd. Här får eleverna lära sig vad demokrati är, hur demokratiska beslut fattas i skolan samt hur möten ex i detta fall, klassråd organiseras och genomförs. Idag skrevs protokollet med hjälp av Ipad, anteckningarna mailades sedan till klassläraren. Det skrivs ut och sätts i i klassråds pärmen.
Detta är ett oerhört viktigt forum och alla synpunkter och frågor beaktas och diskuteras.
Alla har rätt att få sin röst hörd.

Utvärdering varje vecka

De äldre eleverna har individuella scheman i svenska och matematik och i slutet av varje vecka utvärderar vi tillsammans, elev och personal, hur det har varit under veckan. Det skrivs ned i veckologgen om uppgifterna är roliga, tråkiga, lätta, svåra mm och varför. Vi tar även upp andra ämnen för att stämma av hur det känns i andra ämnen.
I varje veckologg finns det följande att fylla i: Vad har jag lyckats bra med denna vecka?
 En viktig stund för eleven att reflektera över.

Syftet med detta arbetssätt är att eleven ska känna sig delaktig och samt få tycka till om sitt lärande.
"Undervisningen ska bedrivas i demokratiska arbetsformer och förbereda eleverna för att aktivt delta i samhällslivet. Den ska utveckla deras förmåga att ta ett eget personligt ansvar. Genom att delta i planering och utvärdering av den dagliga undervisningen ...... kan eleverna utveckla sin förmåga att utöva inflytande och ta ansvar"
Ovanstående utdrag ur Läroplan för grundsärskolan  - Skolans värdegrund, sid 8


Bild och praktisk matematik


Inom ämnet bild är det nu aktuellt att konstruera en färgsnurra som innebär flera olika moment, ex att följa en skriftlig instruktion och använda matematiska begrepp

torsdag 17 oktober 2013

Praktisk matematik

"Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt förhållningssätt i situationer där det finns behov av att göra överväganden om matematisk rimlighet."
Läroplan för grundsärskolan 2011, Skolverket, Matematik - ett av syftena
se mer info - www.skolverket.se     läroplan grundsärskolan

Utifrån ovanstående får de äldre eleverna arbeta praktiskt, först med att göra en rimlighetsbedömning, uppskatta ex - Hur långt och brett är klassrummet? Hur lång är du? Vilken omkrets har sandlådan?
Därefter diskuterar de hur de har kommit fram till sin rimlighetsbedömning och vilken enhet de ska förhålla sig till. Är det meter eller centimeter. Eleverna har även fått känna sig fram med kroppen som verktyg, hur måttar jag en meter, en decimeter och en centimeter.

Slutligen tar de fram ex en meterslinjalen och börjar mäta. Hur blev resultatet? Stämde det med den rimlighetsbedömningen de hade gjort innan?
 Evas superkoll visades idag för att eleverna ska få kännedom om hur måttenheterna uppstod och med inriktning på meter måttet innan de gick ut för att mäta sandlådan, för hur lång och bred är den, omkrets?



Hur lång är en meter egentligen??

onsdag 16 oktober 2013

www.elevspel.se

Roliga spel för kunskap

Alla spel som du hittar på elevspel har skapats med detta i åtanke:
  1. Vara pedagogiska - Alla våra spel skall ge eleven en kunskap eller förmåga. För att lyckas med det behöver spelen vara pedagogiskt utformade.
  2. Vara utvecklande - Barnet skall känna att en stunds spelande är givande - både intellektuellt och känslomässigt.
  3. Tilltala barn på olika utvecklingsnivåer - Alla utvecklas olika fort. Här på elevspel ska alla kunna spela våra spel oavsett hur långt eleven kommit i sin egen utveckling.
  4. Vara komplement till läxa och läxböcker från lärare. Vanliga läxor är en hörnsten i undervisningen, men det kan vara skönt att varva detta med undervisning i form av spel ibland.
  5. Vara roliga! - Barnen måste få känna att det är roligt att lära sig i våra spel för ökad kunskap.
ovanstående taget från förstasidan    www.elevspel.se

Har idag ordnat elevinlogg för de äldre eleverna, en elev har provat spelet med multiplikation. Motiverande där eleven samlar kunskapspoäng och ser tydligt sina resultat.

tisdag 8 oktober 2013

Internationella barndagen mån 7 okt

Föra att uppmärksamma att det var internationella barndagen igår anordnades det en utflykt till en lekpark på fm. Där fanns det uppdrag med att hitta olika föremål i naturen, vilka kunde bytas ut mot något mumsigt... Härligt väder denna dag!

fredag 4 oktober 2013

Mumsfika och järnålder

Idag var de äldre eleverna på utflykt till Norrtälje. Vi besökte Agneta på hennes nya jobb och fikade, såklart :)
Därefter åkte vidare för att utforska fornlämningar från järnåldern i Vigelsjö. Eleverna fotade bla med Ipad gravhögen där "Storbonden Vilgulf" ligger begravd och informationstavlan om hur området kunde ha sett ut under järnåldern.





torsdag 3 oktober 2013

tisdag 1 oktober 2013

Oktober är här



Utanför klassrummet sprakar lövens färger och kylan börjar hälsa på. I klassrummen sker bla arbeten utifrån hösten.
Båda grupperna har träffat nya musikläraren Alexander och han lär oss om bla olika instrument, rytm övningar och rörelsesånger.


 De lektioner vi har egen musik i klassrummet är temat Miniröris eller Sanna sjunger, sånger med tecken. Finns på Youtube och kommer från hatten förlaget.


 
 

tisdag 10 september 2013

Vi närmar oss höst

Aktiviteter är i full gång. De yngre har börjat med att se hösten komma närmare. Skapande i klassrummet med höstens färger är uppsatt och eleverna har samlat material för naturtavlor.

De äldre killarna får turas om att hjälpa till i caféterian. Ett utmärkt tillfälle att lära sig praktisk matematik, vilket hittills har uppskattats. I klassrummet varvar vi olika matematik uppgifter med gemensamma problem lösningar, spelar dataspel om pengar, pengars värde samt Ipads med olika program om de fyra olika räknesätten.
 





torsdag 29 augusti 2013

Utmaning motorik och mycket mer

Idag genomförde vi ett bra motoriskt och framför allt roligt rörelsepass. Bra musik som peppar till övningarna, instruktioner med liknelser av djur vilket gav oss många skratt tillsammans.

Nedan text hämtat från http://web.friskissvettis.se/traning/roris-och-mini-roris

Programmet tränar och utmanar motorik, koordination, kondition, styrka, rörlighet, balans och avslappning. De olika delarna kan användas var för sig eller tillsammans. Hela programmet är runt 20 minuter och kan köras både inomhus och utomhus. Varken barnen eller rörelseinspiratören (pedagogerna) behöver byta om till träningskläder.

onsdag 28 augusti 2013

Minecraft och lava?

Några av eleverna har ett starkt intresse för Minecraft och nu är det en lavavärld som är aktuell.
Därför visades en faktafilm om bl a vulkaner. För vad är vulkaner och lava för något??
Filmen inspirerade till diskussioner om olika natur krafter och hur jorden är uppbyggd.
http://www.ur.se/vulkan/

För våra yngsta elever tränar vi bl a tecken. Nu är det blå och röd som gäller. En bra sida där vi tar fram aktuella tecken finns på http://www.ritadetecken.se
Framöver är det dags att träna på veckodagarna.

tisdag 20 augusti 2013

Äntligen skolstart!


Detta läsår inleddes med musikframträdande av Tico och vänner, rektors tal och glass!!
Härligt att alla är tillbaka igen, förhoppningsvis fyllda med energi till hösten.  

torsdag 13 juni 2013

Läsåret ht 2012/vt 2013

På avslutningen visades bildspel från läsåret som gått. Luta er tillbaka och njut!

onsdag 12 juni 2013

Sista dagen i skolan!

Hej!

Alla elever och föräldrar, nu är det sista dagen innan sommarlovet! Vi har städat och fejat för att det ska vara fint när alla återvänder. Vi har också hunnit med att äta glass och godis dagen till ära, födelsedags firande för Christoffer som har fyllt år!

Tack alla för det här året!




När sommarn bjuder på sin grönska med allt det sköna som hör till,
visst är det då man kunde önska att tiden stannar och står still.
Men stanna själv man sällan hinner och alltför snart det ändå sker,
att lärkan tystnar och försvinner och häggens blommor vissnar ner.
Jag tror att med det perspektivet flyr kanske sommarns glädje bort,
nån kunde tro att själva livet är både meningslöst och kort.
Nej, se på sommarn som en gåva som aning om ett ljus vill ge,
ett ljus vars källa jag kan lova att fler än jag en gång ska se....




Av: Atle Burman






En rolig svenska uppgift


Eleverna fick en varsin skål med bokstavskex.Uppgiften var att hitta ord, namn och nonsensord. Därefter fick de skriva orden på tavlan.

Saknades det bokstäver fick de byta med varandra. Sist fick de såklart mumsa i sig kexen.
 
 
 
 

 
 

Uppgifter

Här är några förslag på uppgifter ni kan träna på.
Månaderna och veckodagarna. För att komma till uppgifterna, klicka på länken nedan.




  








 http://www.elevspel.se/vardagskunskap/manader.html
 http://www.elevspel.se/vardagskunskap/veckodagar.html

tisdag 11 juni 2013

e-bok för nybörjarläsare

Idag läste vi e-boken "Erik står i mål" av författare Torsten Bengtsson. Boken är en i serien om en övermodig kille i 10 års-åldern. En serie som vi varmt kan rekomendera till nybörjar läsare. Vi har använt appen bluefire reader för hämta hem e-böcker. Idag koppalde vi upp boken via iPaden till whiteboarden.
Läs mer vad boken handlar om genom att klicka på länken.

http://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789187221385/partner/smakprov







 





onsdag 5 juni 2013

SO

Jakten på skatter runt om i världen, vi lär oss runorna så får vi poäng som sen förvandlas till pengar!
Runspel finns på Unga Fakta.

 

tisdag 4 juni 2013

Utflykt till Rådmansö

Idag var vi på utflykt till Rådmansö. Rolig dag med mycket fiskande blev det. Braxen lekte intill stranden och alla ville försöka fånga fisken antingen med metspö eller kastspö. När vi inte orkade mer lockade flipperspel på ladan. Efter en stund blev vi så...... hungriga, hambugarna smakade gott!


måndag 3 juni 2013

Sånger till avslutningen


                             Sånger vi tränar på till skolavslutningen den 12/6
                                         GLÄNTAN KL: 16.30








Interaktiva sagor

Idag har vi tittat på en animerad saga, "När Åkes mamma glömde bort" Vi spelar upp den på vår interaktiva tavla och läser och lyssnar på texten. Vad gör man med en drakmamma som inte kan uppföra sig?

 http://urplay.se/Produkter/156833-Las-med-sagor-Nar-Akes-mamma-glomde-bort



Hem och konsument kunskap

Sista lektionen för den här terminen. Det firar vi med en fruktfest! Elever från två klasser arbetar tillsammans. Här har det förberetts och kreativiteten flödar!



onsdag 29 maj 2013

IP spelen Särskolan

Idag har vi varit till Norrtälje och tävlat i friidrott! Flera skolor och många elever var där tillsammans. IP spelen har numer blivit en uppskattad tradition för våra elever i Norrtälje kommun. Tack för det Åke Enstöm!








 























 
 

tisdag 28 maj 2013

Problemlösning

Spännade med problemlösning! Vi ska hjälpa piraterna med skatten. Många problem att utforska och lösa. Eleverna försöker att lösa detta tillsammans. Idag klarade vi tre banor. Många är kvar! Man kan välja vilka banor och svårighetsgrad. Appen heter Happi & The Pirates - Stavning, matte och hjärngympa.