tisdag 20 maj 2014

Grodans utveckling


Spännande utveckling pågår.   Nu följer vi med spänning hur en grodas utveckling ser ut. 

fredag 16 maj 2014

Mera utflykter och riktigt fina Minecraft redovisningar.



I måndags var alla elever till Färsna och såg flertalet av deras djur. Hönsen pickade för fullt utomhus, grisarna Gunnar och Bruno verkade trivas bäst under halmen inomhus och killingarna kunde eleverna betrakta länge! 

Bakom skolan i skogen finns det ett träsk där nu grodyngel utvecklas och fångar barnens intresse. 


Två av de äldre eleverna har länge arbetat med Minecraft inom teknik och där byggt upp egna samhällen (begrepp inom SO) utifrån egen skiss först. 



tisdag 6 maj 2014

Vårkänslor och utflykt


Vädret varierar och vårkänslorna ger sig till känna. De yngre eleverna skapar och spanar in vad som händer i naturrutan. I ämnesområdet - verklighetsuppfattning ska eleverna utveckla kunskap om natur och människa och om samband mellan dem. I naturrutan får eleverna se återkommande mönster i naturen så som årstidsväxlingar och därefter dokumentera.

De äldre eleverna var den 5/5 på utflykt till Stockholm och upplevde en del av Djurgården och delar av dess djurliv.





fredag 4 april 2014

Begreppen mjukt och hårt

De yngre eleverna har arbetat mycket med sinnena.
Detta tillfälle på bilden, handlar om vad som känns mjukt och hårt.

"Bästa dagen i mitt liv"

Den 24/3 åkte de äldre eleverna till Tekniska museet för att besöka tema energismart. Innan besöket hade eleverna fått svara på några frågor om energianvändning i hemmet och elevernas sammanställning togs med till besöket.

Under besöket fick eleverna undersöka och lära sig om flera olika energikällor och ett spännande redovisningsarbete har pågått hos eleverna efter besöket.
På vägen hem uttryckte en elev att  - det här var bästa dagen i mitt liv!
Ett lyckat besök är sammanfattningen!

Speedwaydag 4/4

De äldre eleverna har utarbetat sin egen religion och under redovisningens gång har vi jämfört med andra religioner. Följande ord och begrepp har de fått tänka kring - helig plats, helig skrift, en gud/flera gudar, högtider, sånger och mycket mer. Religioner har olika högtider och därför var det speedway dagen idag uti från en elevs religion. Alla elever tittade på speedwayfilmer och fikade till denna högtidsdag. I maj kommer Star wars dagen.


För att eleverna ska tillgodo se sig både analog och digital klocka finns det nu uppsatt även en digital klocka i klassrummet. Det är flertalet informations material, ex busstidtabeller, tv tablåer som är med digital tid och därför bra att kunna. För våra elever är det viktigt med visuella hjälpmedel för att lättare förstå tidsuppfattning. 

onsdag 19 mars 2014

Snön försvann, våren kom och snön kom tillbaka! Det kändes passande att eleverna skulle få åka skridskor.



Förra veckan var några elever till Norrtälje och såg Petsson och Findus! Otroligt uppskattad, med mycket sång där också orkestern var utklädda. Dirigenten var tuppen i hönsgården! 

De yngre eleverna arbetar på med sitt TEMA - jag och ett av de senaste projekten har varit att göra en modell av sitt huvud med många olika moment. 


De äldre eleverna har haft fokus på religion i SO och haft i uppgift att skapa sina egna religioner. Under processen går vi igenom andra religioner och lär oss om skillnader och likheter. 

tisdag 4 mars 2014

Februari




Under februari månad har det varit fullt med aktiviteter. Här kommer en del bilder och en film. De äldre eleverna har varit på en konstutställning i Norrtälje och fick lära sig begreppet abstrakt inom konst. Eleverna delade med sig av sina tankar och föreställningar om målningarna och frågade nyfiket vår guide om de olika konstverken. Kanske har du sett filmen ovan och har du då listat ut vad det är? Om inte, det är olika klockor som Dror Feiler har samlat ihop från när och fjärran och filmat klockorna underifrån när de spelar. Vi fick uppleva att konst även innefattar ljudupplevelser.



Utställning Closing bell, målningar av Gunilla Sköld, Norrtälje konsthall


De yngre eleverna arbetar intensivt med Tema - jag,  med mycket inriktning med matematik. Eleverna och deras föräldrar har fotograferat sina hem och framöver ska eleverna arbeta vidare med det materialet.

tisdag 28 januari 2014

Hem -och konsument kunskap

Pannkakspizza

Idag på Hem och konsumentkunskapen lärde sig de äldre eleverna att göra pannkakspizza. En krydda som användes var oregano och eleven på bilden visar hur du bäst får fram aromen i kryddan.

onsdag 15 januari 2014

Nu har vi kommit igång ordentligt efter jullovet.
Bonus är att snön har kommit och det är full fart ute på rasterna. De yngre eleverna kommer att under våren ha Tema- jag, kroppen och sinnena. Dokumentationen kommer eleverna att samla i "Boken om mig".


Även snögubben har fått ytterligare bilder och under våren kommer de att fortsätta besöka naturrutan och utforska bla årstidsförändringarna men inslag av matematik.



De äldre eleverna fick chansen att "shoppa loss" efter jullovet. De fick fritt välja vad de ville handla ifrån reklamtidningar och sedan matcha det mot rätt summa pengar. Här fick vi intressanta diskussioner om vad som är billigt, dyrt, olika rimlighetsbedömningar, olika valörer och vad innebär kilopris och styckpris.